Zwierzęta

Renifer, karibu

Renifer, karibu.

renifer tundrowy

Czy wiesz że…

Renifer dawniej nazywany był renem. W Ameryce Północnej znany jest jako karibu. Największe populacje dzikich reniferów zamieszkują Alaskę, Kanadę, Grenlandię, Norwegię, Finlandię i Syberię. Żywią się porostami, mchem, trawą, liśćmi brzozy, grzybami.

Ze względu na klimat w jakim żyją, renifery posiadają grube futro, które skutecznie chroni je przed mrozem. Pokrywa ono również ich pysk, co umożliwia im żerowanie pod pokrywą śniegu i chroni przed odmrożeniami. Dodatkowym zabezpieczeniem przed zimnem jest budowa ich nosa. Jest on wyposażony w kostne małżowiny, które zwiększają powierzchnię nozdrzy. Umożliwia to efektywniejsze ogrzanie powietrza dostającego się do płuc.
Atrybutem na który należy zwrócić uwagę jest ich poroże, które występuje u obu płci, nieco mniejsze u samic. Jest ono półkoliście zakrzywione z licznymi rozgałęzieniami. Samce zrzucają je późną jesienią, natomiast samice wczesną wiosną lub dopiero po wydaniu na świat potomstwa.

Samice i ich potomstwo prowadzą stadne życie, a dorosłe samce poza okresem rui samotny tryb życia.
Zwierzęta te większość roku spędzają na wędrówkach. Wiosną przemierzają tundrę, a na zimę przemieszczają się na południe, w bardziej zalesione tereny. Populacje północnoamerykańskie potrafią w ciągu roku przewędrować nawet 5000 km. Prędkość z jaką migrują to średnio 20-55 km/h, a może wynosić nawet 70 km/h.
Renifery widzą niedostrzegalne dla ludzkiego oka promieniowanie ultrafioletowe.

Renifer tundrowy
Renifery potrafią dobrze pływać ze średnią prędkością 6,5 km/h.

Długość: 185-215 cm
Wysokość w kłębie: ok. 150 cm
Masa ciała: do 315 kg
Długość życia: do 20 lat



Skąd pochodzi  nazwa karibu i jakie jest jej znaczenie?


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *