Zwierzęta

Nosacz sundajski

Nosacz sundajski.

małpa nosacz sundajski

Jest to gatunek endemiczny, zamieszkuje wyspę Borneo. Na swoje siedliska wybiera najczęściej obszary przybrzeżne oraz miejsca w pobliżu rzek. Zasiedla obszary nizinne lasów mangrowych, bagiennych, tropikalnych. Można go również spotkać na plantacjach kauczuku, a także nad stromymi klifami.Jeżeli chodzi o miejsce występowania to nie jest odosobniony – towarzyszy mu orangutan borneański z którym współegzystuje. Nosacz żyje w niewielkich grupach złożonych zazwyczaj z samca i kilku samic oraz ich potomstwa. Zdarzają się również grupki samych samców, a także przypadki egzystowania w pojedynkę. Jest doskonałym pływakiem. Pod wodą potrafi przepłynąć nawet 20 metrów. Prowadzi głównie nadrzewny tryb życia. Najbardziej aktywny jest od późnego popołudnia do zmroku. Żywi się liśćmi, owocami, kwiatami, nasionami jak również owadami. Nosacz sundajski może paść ofiarą takich zwierząt jak: krokodyl, orzeł, pantera, pyton.


Długość: 54-76 cm
Długość ogona: 56-76 cm
Masa: 7-12 kg samica, 16-23 kg samiec
Miot: 1 młode
Długość życia: ok. 13 lat



Jakiej długości jest nos nosacza sundajskiego?


 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *