Zwierzęta

Mandarynka

Mandarynka.

Mandarynka

Czy wiesz że…

Kaczka mandarynka zamieszkuje dorzecze Amuru, Sachalin, Japonię, Mandżurię i wschodnie Chiny. W Europie hodowana od XVIII wieku jako ptak ozdobny. Część z nich utworzyła osiadłe populacje, przede wszystkim w dużych miastach.
Samiec jest jaskrawo ubarwiony, w przeciwieństwie do samicy, która posiada szarobrunatne odcienie.
W naturze występuje inna kaczka – karolinka, która jest bardzo podobna do mandarynki i łatwo można je pomylić. Karolinka zamieszkuje Amerykę Północną.
W kulturze chińskiej para kaczek mandarynek jest symbolem wierności. Łączą się w pary na całe życie.

Para mandarynek
Para mandarynek. Samica i samiec.  

Długość ciała: ok. 40- 50 cm
Masa ciała: ok. 500 g
Lęg: 7-12 jaj
Wysiadywanie: 28-30 dni



Z jakiej wysokości  młode pisklęta mogą upaść nie robiąc sobie krzywdy?


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *