Zwierzęta

Lis polarny

Lis polarny.

Lis polarny

Zamieszkuje obszary daleko wysunięte na północ – Arktyka, tundra arktyczna. Ze względu na surowe warunki jakie w tamtych rejonach panują piesiec jest do nich odpowiednio przystosowany. Posiada bujną sierść, krótkie łapy oraz małe uszy.
Sezonowo zmienia barwę futra: śnieżnobiałe zimą, brązowo-szare latem. Jedną z funkcji białego ubarwienia jest ochrona przed promieniowaniem słonecznym.
W poszukiwaniu pożywienia niejednokrotnie wykorzystuje pływające kry. Żywi się głównie lemingami, natomiast uzupełnieniem diety są młode ptaki, jaja, ryby, padlina.
Ciąża samicy trwa 51-57 dni. Na świat przychodzi 4-11 młodych, którymi opiekują się oboje rodzice. Potomstwo wychowują w uprzednio przygotowanych norach.

Lis polarny
Lis polarny w letnim ubarwieniu.

Długość ciała: 50-70 cm
Długość ogona: 25-40 cm
Wysokość: 30 cm
Masa ciała: do 9 kg
Długość życia: 12-14 lat



Jakiemu  zwierzęciu często  towarzyszy lis polarny?


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *