Zwierzęta

Kojot preriowy – najszybszy biegacz wśród psowatych!

Kojot.
Kojot preriowy

Wilk preriowy Ameryki Północnej

Zamieszkuje prawie całą Amerykę Północną od Alaski aż po Meksyk. Indianie nazywali kojota „małym wilkiem”, bowiem przypomina go swym wyglądem jak i zachowaniem. Jest mniejszy od wilka i większy od lisa co czyni go niezwykle sprawnym i zwinnym zwierzęciem. Dodatkowo posiada zmysł myśliwski tego pierwszego i przebiegłość tego drugiego.
Poluje na zające, pieski preriowe, wiewiórki, węże, jaszczurki, ptaki, owady, kozy domowe, owce. Zjada resztki nieżywych bizonów i jeleni. Jego pokarm stanowią również owoce.
Prowadzi głownie nocny tryb życia, a to ze względu na prześladowania ze strony człowieka. Kiedyś był zwierzęciem dobowym. Kojot jest najszybszy z rodziny psowatych. Potrafi biec z prędkością nawet 70 km/h, a jego skoki z miejsca mogą osiągać 4 m długości.

Troskliwy opiekun na dobre i na złe

Kojoty łączą się w pary na całe życie, a wychowywaniem młodych zajmuje się zarówno samica jak i samiec.
Zajmują nory wykopane przez siebie lub po innych zwierzętach np. borsukach. To w nich przychodzą na świat młode, które rodzą się ślepe i przez pierwsze dni pozostają pod stałą opieką matki.
Po 2-3 tygodniach szczeniaki zaczynają bawić się przed wejściem do nory, obserwowane przez rodziców. Wiosną przychodzą na świat, latem zaczynają już wspólnie polować, a na początku zimy stają się samodzielne i niezależne.


Długość ciała: 80-90 cm
Długość ogona: 27-40 cm
Masa ciała: 25 kg
Ciąża: 60-65 dni
Miot: 5-10 szczeniąt



Jakie zwierzęta w sposób naturalny regulują liczebność kojotów?


 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *